© 2018 by Scratch Graphics

Herken je dit..?

...dan is een Graphic recording wat voor jou!

Ja!

Kijk maar...

Graphic recording, visual recording, sketchnotes, scribing, visueel notuleren, zakelijk tekenen, een live tekenaar, een visueel verslag... het zijn verschillende voor woorden hetzelfde. "Graphic recording" is de meest gangbare, internationale naam.

Wat houdt het in? Ik maak live op jouw bijeenkomst een getekende samenvatting van de inhoud (presentaties en/of groepsdiscussies), op een groot vel papier (van bijvoorbeeld een aantal meter breed), of flipovers.

Ik teken niet alles wat er wordt gezegd (zo snel tekenen kan ook niet), maar ik luister heel goed naar de essentie, en teken de belangrijke dingen. Daarin zit ook de kracht van een graphic recording, want je hebt zo gelijk de minder belangrijke zaken eruit gefilterd. Dit brengt helderheid en focus.

 

De toegevoegde waarde is dus niet (alleen) dat er een 'mooie' tekening gemaakt wordt: Het gaat om het visualiseren van de kern van het verhaal.

Ik geloof dat tekenen hier uitermate geschikt voor is. Kijk onderaan deze pagina voor een aantal voorbeelden!

Wat is het verschil tussen 'graphic recording' en 'graphic facilitation'?

Het kan extra waardevol zijn om de deelnemers zelf te laten (mee) tekenen, of het creeren van de tekening meer te laten afstemmen op het programma. Bijvoorbeeld in een aparte sessie waarin door middel van interactieve processen, de inhoud van de tekening langzaam vorm krijgt.

Dit heet Graphic facilitation, en is een creatief proces waarbij de deelnemers actieve spelers zijn, en de tekenaar de rol van facilitator aanneemt, om het proces te begeleiden. Dit is niet zo bij een Graphic recording; daar is de tekenaar een stille aanwezige naast de trainer/facilitator/sprekers, in dienst van wat er gebeurt.

Interesse? mail voor een vrijblijvende offerte!