Remote Scribing photo.jpg

Graphic recording is waardevol voor live bijeenkomsten, maar ook (misschien nog wel meer) voor online meetings!

graphic recording online added value.jpg

De animatie hieronder (2,5 minuten) gaat over bijeenkomsten op afstand en hoe graphic recording daarbij kan helpen

Er zit muziek bij - geluid aan! :)

Rooske Eerden Scratch Graphics visueel verslag live tekenaar scribing graphic recording visual harvesting

Graphic recording, visual recording, sketchnotes, scribing, visueel notuleren, zakelijk tekenen, een live tekenaar, een visueel verslag... het zijn verschillende woorden voor hetzelfde. "Graphic recording" en "scribing" zijn de meest gangbare, internationale namen.

Wat houdt het in? Ik maak live voor jouw bijeenkomst (in een zaal, of een online event) een getekende samenvatting van de inhoud (presentaties en/of groepsdiscussies); op papier, of digitaal via mijn IpadPro.

Ik teken niet alles wat er wordt gezegd (zo snel tekenen kan ook niet), maar ik luister heel goed naar de essentie, en teken de belangrijke dingen. Daarin zit ook de kracht van een graphic recording, want je hebt zo gelijk de minder belangrijke zaken eruit gefilterd. Dit brengt helderheid en focus.

 

De toegevoegde waarde is dus niet (alleen) dat er een 'mooie' tekening gemaakt wordt - het is geen kunstvorm voor de kunst op zich, maar het staat in dienst van wat er in de groep gebeurt. Het gaat om het visualiseren van de kern van het verhaal, en helpt de deelnemers in het reflecteren op, en onthouden van de inhoud.

Ik geloof dat tekenen hier uitermate geschikt voor is. Kijk bovenaan en onderaan deze pagina voor een aantal voorbeelden!

Wat is het verschil tussen 'graphic recording' en 'graphic facilitation'?

Het kan extra waardevol zijn om de deelnemers zelf te laten (mee) tekenen, of het creeren van de tekening meer te laten afstemmen op het programma. Bijvoorbeeld in een aparte sessie waarin door middel van interactieve processen, de inhoud van de tekening langzaam vorm krijgt.

Dit heet Graphic facilitation, en is een creatief proces waarbij de deelnemers actieve spelers zijn, en de tekenaar de rol van facilitator aanneemt, om het proces te begeleiden. Dit is niet zo bij een Graphic recording; daar is de tekenaar een stille aanwezige naast de trainer/facilitator/sprekers, in dienst van wat er gebeurt.

Interesse? mail voor een vrijblijvende offerte!

Thanks! Message sent.

Graphic Recording Online Rooske Eerden Scratch Graphics